Tips om je flessentuintje mooi te houden!

Handige tips om jouw Flessentuin mooi te houden!

 

1.      Je flessentuin opstarten. Kurk er 2 weken af.

Wanneer jij je flessentuin gemaakt hebt, mag je de kruk er 2 weken af laten. Zo kan er nog wat vocht verdampen en de plantjes wennen aan de nieuwe omgeving. Is er na twee weken geen condens aanwezig in de fles, dan kan de kurk er op. Duurt het wat langer? Geen probleem, houd je fles gerust een weekje langer open!

 

2.       Zet het ecosysteem op een plek met daglicht, maar niet in de zon!

Zet het ecosysteem op een lichte plek, maar niet in het volle zonlicht. Zorg dat er geen directe zonnestralen op het ecosysteem komen. Ongeveer 1,5 meter van een raam is een perfect plekje. 

 

3.      Houd het condens in de gaten

Bij voldoende daglicht is het ecosysteem in staat om voor de fotosynthese te zorgen waardoor de kringloop ontstaat van water en zuurstof.

 

Kijk dus regelmatig naar de fles. Het meeste condens ontstaat in de ochtend en in de avond. E is te veel condens als je dikke druppels op het glas ziet of de planten niet meer kunt zien. Dan kun je in de fles openen zodat het overtollige water weg kan. (Open je fles alleen bij uitzondering en liever niet als de fles al een tijd gesloten is.)

 

Hoe meer licht hoe harder de planten zullen groeien en hoe meer condens er wordt afgegeven. Wanneer het ecosysteem te licht staat en te veel condens produceert, kun je het ecosysteem beter wat verder van het licht verplaatsen. 

 

Het ecosysteem houdt van lekker warm en een hoge luchtvochtigheid. De ideale temperatuur is tussen de 15 graden en 27 graden.

 

4.       Draai de fles regelmatig

De plantjes groeien het liefst richting het licht. Draai het ecosysteem dus regelmatig een slag zodat alle plantjes evenveel licht ontvangen. Daarnaast slaat het waterdamp neer op de meest koude kant van de fles. Het draaien van de fles is ook van belang zodat voldoende water bij alle plantjes neerkomt.

 

5.        Water geven 

In principe heeft je Flessentuin geen water meer nodig. Het is een gesloten ecosysteem en kan zichzelf jarenlang onderhouden. Zie je na een aantal maanden dat het toch wat droger wordt in de fles. Dan kan je een klein beetje regenwater toevoegen met een plantenspuit.

 

6.        Schimmel

Wanneer je een beetje schimmel in je fles ziet, haal dit er dan direct uit zodat het zich niet door de fles verspreidt. Open je fles voor een aantal dagen zodat het overtollige vocht kan verdampen. Sluit de fles wanneer er voldoende vocht is verdampt. (check de plaatsing, staat de fles misschien toch te licht?)